google.com #ref-menu

Ukupno prikaza stranice

petak, 8. srpnja 2016.

Do kada će Željo i Sarajevo braniti čast BiH u Europi



Naši ovogodišnji predstavnici u Europa ligi, su pružili djelimično dobre partije u kvalifikacijama za plasman u grupnu fazu ovog takmičenja ali nažalost nisu uspjeli napraviti neki iskorak, te su u svojim prvim mečevima ubilježili neriješene rezultate, dok su u uzvratima poraženi, i tako su okončali nastupe u Europi.




Širokobriježani su snage odmjerili sa amaterima iz Malte, pružili su dvije razočarajavajuće partije i zasluženo napustili takmičenje.

Epilog svega je ostvka Slavena Muse, koji je od igrača očekivao više, a isti su ga razočarali, pa jeodlučio da napusti klupu tima sa Pecare.




Bijeljincima je ovo prvi nastup u Europi u historiji kluba, oni su u prethodnoj sezoni bili pravo iznenađenje za fudbal u BiH, ali realno oslabljena momčad Radnika, prvenstveno od strane Željezničara i Sarajeva, nije mogla mnogo u premijeri na europskom tlu.

Oni su u žrijebu dobili bugarski Beroe, iako su pružili odličnu partiju u Bugarskoj, imali su se čemu nadati u revanšu.

Nažalost, nade su potonule u zadnjih deset minuta pomenute utakmice, kada je Pochanski ''lošu'' igru svoje ekipe krunisao sa dva pogotka i tom pobjedom Beroe odveo u dalju fazu takmičenja.

Kako i zašto se desio neočekivani pad u igri Radnika, to se teško može objasniti, ali definitivno da je ekipa u mnogome osloonjena na mladog Beširovića, pa je njegovim izlaskom i ekipa Radnika potonula. 
Treba istaći da je tu možda i mali danak neiskustva u Europi, ''mali'' sa razlogom jer je trener u mnogome iskusan s obzirom na dugogodišnji rad u Njemačkoj, a isto tako i nekoliko igrača je već ranije sa drugim klubovima nastupalo na europskoj sceni.




Tuzlaci su prvi meč odigrali fantastično sa nekoliko izglednih prilika, ali meč u Zenici je završio nepopularnim rezultatom 0:0.

U drugom meču, kao i Radnik držali su se odllično u prvom poluvremenu, drugo poluvrijeme je nagovjestilo da bi Beitar u Jerusalemu mogao do pobjede.

Kako uvijek to bude, a stara poslovica kaže ''cilj ne bira sredstvo'', neopreznost Tuzlaka je iskoristio sudija, da baš on, pa je samo čekao kada i kako će postići gol za Beitar. To mu se ostvarilo sredinom drugog dijela igre kada je nakon diskutabilne situacije jedva dočekao da pokaže na bijelu tačku u korist 
Beitara, a Izraelci su to smjelo iskoristili i preko Atzilya stižu do, na kraju će se ispostaviti, i pobjedonosnog gola.

Osim penala, susret je obilježio i buran izlazak defanzivca Slobode Aldina Džidića koji je pocrvenio, a i nakon toga iskoristio priliku da isprovocira navijače kluba iz Jerusalema.



Treba istaći dvije činjenice:

Prva bi bila ta da je ovogodišnji nastup ekipa u Europa ligi bio u najmanju ruku katastrofalan, sve tri ekipe su takmičenje završile sa po jednim remijem i porazom, i gol razlikom od 1:6, te zbog toga možemo i potkrijepiti činjenicu katastrofalan, kada je u pitanju nastup bosaskohercegovačkih klubova u Europi.

Druga činjenica je ta da je sam Željezničar prošle sezone napravio iskorak u Europi, Plavi su naime na konto UEFA-inog poredka uspjeli sakupiti 4 boda, odnosno ostvariti četiri pobjede i dva poraza. Plavi su možda i jedini tim koji je u Europi uspio imati i pozitivnu gol razliku, odnosno Željo je prvo savladao Balzan bez primljenog gola, odnosno u gostima su slavili sa 2:0, dok su na Koševu pobjedili sa 1:0. Nakon toga uslijedilo je izbacivanje Ferencvaroša, isto bez primljenog gola, prvo su Plavi u gostima slavili pobjedu od 1:0, dok su na domaćem terenu deklasirali Ferenc, sa 2:0. Željo je u posljednjoj provjeri pred play-off igrao protiv Standard Liegea, i Plavi su tu ubilježili dva poraza, u Belgiji je bilo 2:1 za domaće, dok je na Koševu Željezničar savladan minimalnim rezultatom od 1:0.

Tako su Plavi iz Doline Ćupova uspjeli takmičenje završiti sa gol razlokom od 7:3 i sa četiri sakupljena boda na UEFA-inoj ljestvici, i time su mnogo uspješniji od sva tri kluba koja su ove godine nastupali u Europi.


Trenutno u Europi ostaje samo Zrinjski, koji će snage odmjeriti sa Legiom iz Varšave, i nadamo se da će Mostarci bar malo osvjetlati obraz BiH u Europi, međutim, svi su svjesni jačine Legie,  ali mi se iskreno nadamo da Plemići mogu iznenaditi, i plasirati se u dalju fazu kvalifikacija za Ligu Prvaka.
Piše : Nermin Redžić (Balkaninfoo.blogspot.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na dolasku....